Motortop.nl
Alles over motoren!

Het AVB-examen

Het AVB-examen is één van de twee praktijkexamens die je moet halen voor het motorrijbewijs. In dit artikel leggen wij je uit hoe het examen voertuigbeheersing is ingedeeld. Ben je op zoek naar tips voor het examen voertuigbeheersing? Neem een kijkje op deze pagina, hier geven wij per cluster een aantal tips die jou gaan helpen bij het halen van je AVB-examen. 

Hoe ziet het AVB-examen eruit?

Tijdens het lessen voor je AVB-examen leer je 12 oefeningen, welke onderverdeeld zijn in 4 clusters. Een uitgebreid overzicht van deze oefeningen en clusters kun je op deze pagina vinden. Tijdens het AVB-examen moet je 7 van deze oefeningen uitvoeren. Hiervan zijn 4 oefeningen verplicht, de overige 3 oefeningen worden door de examinator bepaald. De verplichte oefeningen zijn:

Achteruit lopen en parkeren – Cluster 1

• Langzame slalom – Cluster 2

• De uitwijkoefening – Cluster 3

• De noodstop – Cluster 4

Het examen

Voordat het examen begint, maak je kennis met de examinator. De meeste examinatoren zijn erg vriendelijk en leggen vooraf rustig uit wat er van je verwacht wordt en hoe het examen is ingedeeld. Vervolgens controleert de examinator je identiteitsbewijs, het kentekenbewijs van de motor en controleert de examinator of je examen mag doen. Je mag deelnemen aan het AVB-examen als je:

Of geslaagd bent voor het theorie-examen motor (let op, dit mag niet langer dan anderhalf jaar geleden zijn).

• Of als je een ander geldig rijbewijs voor de auto of motor bij je hebt (dit mag ook een rijbewijs voor automaat zijn).

Zodra alle documenten zijn gecontroleerd kan het examen beginnen. De examinator vraagt je om de 7 oefeningen uit te voeren en kijkt vanaf de zijkant toe of jij het voertuig voldoende beheerst.

Wanneer ben je geslaagd?

Van de 7 oefeningen moet je er 5 of meer halen om te slagen. Let op! De 2 oefeningen die je niet haalt mogen niet uit hetzelfde cluster komen. Als je bijvoorbeeld twee oefeningen uit cluster 2 niet haalt en de overige 5 oefeningen wel, ben je dus niet geslaagd voor het examen. Weet je niet zeker hoe de clusters zijn ingedeeld? Neem dan hier nog even snel een kijkje.

Omdat het examen best spannend kan zijn en om jou tegemoet te komen heeft het CBR bepaald dat je iedere oefening één keer over mag doen. Dit houdt dus in dat jij per oefening 2 kansen krijgt. Direct na afloop van het examen krijg je van de examinator te horen of je geslaagd bent of niet.

Waar wordt het examen afgenomen?

Het AVB-examen wordt op één van de door het CBR geselecteerde examenlocaties afgenomen. Niet ieder CBR centrum heeft een examenlocatie en daarom kan het zo zijn dat je een stuk moet rijden naar je AVB-examen. Dit is al een goede training voor je AVD-examen. De meeste rijscholen plannen de examens zo in dat je tegelijkertijd met een andere leerling examen doet.

Op het examenterrein van het CBR staan de verschillende oefeningen uitgezet. Meestal is er in de buurt ook nog ergens ruimte om nog één laatste keer te oefenen voordat je examen begint.

Kledingeisen AVB-examen

Tijdens het AVB-examen gelden ook een aantal kledingeisen, voldoe je niet aan deze eisen? Dan gaat het examen niet door. De verplichte kledingeisen zijn:

Een goedgekeurde motorhelm

• Motorhandschoenen

• Stevige schoenen die de enkel bedekken

Daarnaast zijn er ook aanbevolen kledingvoorschriften zoals een goedgekeurde motorjas en motorbroek. De meeste rijscholen kunnen voor deze kleding zorgen maar je eigen motorkleding mag je natuurlijk ook dragen. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende soorten motorkleding die er zijn.


Op zoek naar tips voor het AVB-examen? Neem een kijkje op deze pagina.