Motortop.nl
Alles over motoren!

Het AVD-examen

Het examen verkeersdeelneming (AVD-examen) is het tweede en laatste praktijkexamen van het motorrijbewijs. In dit artikel vertellen wij je hoe het examen verkeersdeelneming is ingedeeld zodat jij weet wat je kan verwachten.

Hoe ziet het AVD-examen eruit?

Het AVD-examen duurt ongeveer 55 minuten en bestaat uit twee onderdelen. Allereerst maak je kennis met de examinator, hierbij legt de examinator uit hoe het examen gaat verlopen. Vervolgens controleert de examinator de volgende zaken:

• Je een geldig identiteitsbewijs bij je hebt.

• Of je in het afgelopen jaar geslaagd bent voor het AVB-examen.

• Of je in de afgelopen anderhalf jaar geslaagd bent voor het theorie-examen.

• Of het motorvermogen van de motor voldoet aan de categorie waar je examen voor doet.

Als bovenstaande punten door de examinator in orde zijn bevonden kan het examen beginnen. Het AVD-examen bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel van het examen wordt op het parkeerterrein afgenomen. Het tweede deel van het examen is de examenrit, hierbij ga je de openbare weg op.

Het examen

Het eerste deel van het examen bestaat uit een ogentest, daarnaast stelt de examinator een aantal voorbereidende vragen over de motor. Bij de ogentest vraagt de examinator je om een kenteken op te lezen van een auto die ongeveer 25 meter verderop staat geparkeerd. Hiermee test de examinator of je voldoende zicht hebt om de openbare weg op te gaan.

De voorbereidende vragen gaan over verschillende controlepunten van de motorfiets die je voorafgaand aan je rit moet controleren. De vragen gaan bijvoorbeeld over de banden en de remmen. In dit overzicht lees je wat je controlepunten zijn die je moet kennen voor het AVD-examen.  

Na de ogentest en het beantwoorden van de vragen kan de examenrit beginnen, deze duurt ongeveer 35 minuten. De examinator stapt rijdt in zijn eigen auto achter je aan, jouw instructeur stapt bij de examinator in. Tijdens het examen zegt jouw instructeur doormiddel van een zendertje in je helm wat je moet doen en waar je heen moet. Net zoals bij je rijlessen.

De examinator kijkt tijdens de examenrit of je veilig en zelfstandig rijdt. Hierbij let hij onder andere op:

• Je kijkgedrag

• Je plaats op de weg

• Het toepassen van de verkeersregels

• De beheersing van de motor in het verkeer

Wanneer ben je geslaagd?

Direct na afloop van het examen krijg je van de examinator te horen of je geslaagd bent of niet. Tijdens je AVD-examen mag je best een paar foutjes maken, de examinator kijkt naar het totaalbeeld en of je voldoende in staat bent om je veilig te begeven in het verkeer. Daarnaast let de examinator op hoe je reageert in bepaalde situaties en anticipeert op het overige verkeer.

Waar wordt het examen afgenomen

Het AVD-examen wordt begint bij een CBR locatie bij jou in de buurt. Dit kan in de plaats zijn waar je rijschool is gevestigd maar ook in een plaats in de omgeving van je rijschool. Over het algemeen les je in de plaats waar je ook afrijdt. Op deze manier leer je de omgeving kennen en leer je tijdens het lessen waar je extra moet opletten.

Vanuit de CBR locatie rij je ongeveer 35 minuten, het kan dus best zijn dat je door meerdere plaatsen rijdt tijdens je examen. De meeste examens zijn zo ingedeeld dat je in meerdere verkeerssituaties terechtkomt. Bijvoorbeeld in een drukke stad, op de snelweg en in een rustige wijk waar veel voetgangers lopen.

Kledingeisen

Net als bij het AVB-examen gelden er ook tijdens het AVD-examen een aantal kledingeisen. voldoe je niet aan deze eisen? Dan gaat het examen niet door. De verplichte kledingeisen zijn:

• Een goedgekeurde motorhelm

• Motorhandschoenen

• Stevige schoenen die de enkel bedekken

• Een broek die in ieder geval de benen bedekken

• Een jas die het hele lichaam en de armen bedekken

Daarnaast zijn er ook aanbevolen kledingvoorschriften zoals een goedgekeurde motorjas en motorbroek. De meeste rijscholen kunnen voor deze kleding zorgen maar je eigen motorkleding mag je natuurlijk ook dragen. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende soorten motorkleding die er zijn.
Voor motorkleding en meer ga je naar FC Moto.