Motortop.nl
Alles over motoren!

Je eerste motor kopen

Na het behalen van je rijbewijs is het eindelijk zover je mag zelfstandig de weg op. Het is tijd voor je eerste motor. In dit artikel behandelen we een aantal onderdelen die jou helpen met het kopen van je eerste motor.

Voordat je een motor gaat kopen is het belangrijk om te bepalen hoeveel geld je bereid bent om te betalen. Velen zullen er voor kiezen om als eerste motor een tweedehands motorfiets te kopen. Een nieuwe motor kopen kan natuurlijk ook maar als je dan de fout in gaat en een schuiver maakt is dit extra zonde.

Zoals je waarschijnlijk al weet bestaan er meerdere soorten motoren. Waarschijnlijk heb je al een beeld van jouw ideale motor in je hoofd. Maar vergeet niet dat een motor ook goed moet zitten. Om erachter te komen welk type motorfiets bij jou past is het verstandig om eens op verschillende modellen te gaan zitten. Ga bijvoorbeeld eens naar een motorbeurs of naar de dealer bij jou in de buurt en kijk eens rond. De meeste motorzaken helpen je graag met het uitproberen van verschillende modellen. Hier kom je erachter welke zithouding je fijn vindt en wat bij jou past.

Aandrijving

Naast het uiterlijk van je nieuwe motorfiets zijn de prestaties ook erg belangrijk. Hierbij moet je natuurlijk rekeninghouden met het type rijbewijs dat je hebt, maar ook waarvoor je de motorfiets voornamelijk gaat gebruiken. Zo is een motorfiets met een cardanaandrijving bijvoorbeeld aantrekkelijker voor woon- werkverkeer omdat deze minder onderhoud nodig heeft dan een motorfiets met een ketting en tandwielen of een motor met snaaraandrijving.

Aantal cilinders

Vervolgens kan er ook nog onderscheid gemaakt worden tussen het aantal cilinders van je nieuwe motorfiets. Er bestaan motoren met 1, 2, 3, 4, en 6, cilinders. Ieder type heeft zijn eigen voor en nadelen. Motoren met 1 cilinder hebben bijvoorbeeld al vrij vroeg veel koppel en draaien op relatief lage toeren. Als nadeel hebben 1 cilinders bijvoorbeeld dat ze wat minder geschikt zijn om comfortabel met hogesnelheden te rijden.

Motoren met 2 cilinders hebben net als 1 cilinders relatief vroeg al veel koppel en kunnen op de snelweg beter meekomen dan 1 cilinders. Snelheden tot 140 kilometer per uur zijn voor de meeste 2 cilinders geen enkel probleem. Een nadeel van 2 cilinder motoren is wel dat deze in verhouding tot 4 cilinders meer trillen en bij hoge snelheden wat minder comfortabel zijn.

Motoren met 3 cilinders hebben de eigenschappen die tussen motoren met 2 en 4 cilinders inzitten. Er bestaan maar weinig motoren met 3 cilinders en in de praktijk zul je deze ook niet snel tegenkomen. Een voorbeeld van een motorfiets met 3 cilinders is bijvoorbeeld de MV Agusta Dragster 800 RR.

Motoren met 4 cilinders rijden erg soepel en zijn zeer geschikt voor het rijden met hoge toeren. Een belangrijke eigenschap van motoren met 4 cilinders is dan ook dat het koppel een stuk hoger ligt. Een 4 cilinder zoals een Honda CBR 600 F3 kan ook bij lage toeren lekker worden gereden maar het blok komt pas echt tot zijn recht bij een wat hoger toerental.

Aanbod vergelijken

Zodra je voor ogen hebt welk type motor je wil kopen is het tijd om het aanbod te gaan vergelijken en om te bepalen welke voorwaarden jij aan je nieuwe motor stelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kilometerstand, cilinderinhoud en het bouwjaar. Met behulp van websites zoals marktplaats.nl en autoscout.nl kan je gemakkelijk filteren op deze onderdelen.

Zodra je een motorfiets op het oog hebt is het tijd om een afspraak met de verkopende partij te maken. Dit is het moment waarop je de motorfiets kan bezichtigen en uitproberen. Het is verstandig om iemand mee te nemen die ervaring heeft met motoren, twee paar ogen zien er meer dan één en dit verkleint de kans op een miskoop. Om er zeker van te zijn dat je de motorfiets controleert op alle belangrijke aspecten heeft viaBOVAG.nl een speciale checklist opgesteld. Deze is gratis te gebruiken en kan je vinden op hun website.

Vraag de verkoper altijd om de historie van de motor en controleer het kenteken via bijvoorbeeld kentekencheck.nl. Dit kan teleurstellingen voorkomen en verborgen gebreken vroegtijdig aan het licht brengen. Mocht je niemand kennen met ervaring die mee zou kunnen gaan? Dan kan je er altijd voor kiezen om de motor te laten keuren door een onafhankelijke partij. 

Ook kan je er voor kiezen om een tweedehands motor via een dealer te kopen. De prijzen bij dealers zijn over het algemeen wel hoger dan bij particulieren maar in ruil daarvoor krijg je meestal wel garantie.

Hou bij het kopen van een particulier altijd in het achterhoofd dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn dit vaak ook het geval is!