Motortop.nl
Alles over motoren!

Het kiezen van je motorkleding

Als je voor de eerste keer motorkleding wilt gaan kopen zal het je verbazen hoeveel aanbod er is. Je kan het zo gek maken als je zelf wil, met bijvoorbeeld een high end motorpak die je ook ziet in de MotoGP.  Voor de beginnende rijder zijn er gelukkig ook wat eenvoudigere en betaalbare motoroutfits beschikbaar. Zo kan je voor een schappelijke prijs een volledige outfit scoren om mee te beginnen.

Er zijn verschillende soorten motorkleding, zo heb jij bijvoorbeeld sportieve motorkleding voor de echte circuitrijder, tourkleding voor de avonturier en casual kleding voor de gene die zijn motorkleding de hele dag door draagt.

Sportieve outfit

Bij een sportieve rijder hoort een sportieve outfit, de belangrijkste eigenschap van een sportieve outfit is veiligheid. Sportieve kleding is veelal gemaakt van leer, een leren pak is vaak erg stug een slijtvast. Tijdens een valpartij op hoge snelheid zal je dus goed beschermd blijven met een leren motorpak.

Bij het kopen van een leren motoroutfit is het erg belangrijk om een set te kopen die goed aansluit en een wat strakkere pasvorm heeft. Op het moment dat je een tweedelig pak wil kopen (losse broek en jas) is het van groot belang dat je deze door middel van een verbindingsrits aan de achterkant kan verbinden met elkaar. Veel merken gebruiken een “eigen” rits, het is dus verstandig om een jas en broek van hetzelfde merk aan te schaffen.

Sportieve rijders vinden het erg belangrijk om in contact te staan met hun motorfiets. Het kiezen van de juiste laarzen en handschoenen is daarom erg belangrijk. Vaak kiezen sportieve rijders voor wat dunnere laarzen en handschoenen zodat zij meer flexibiliteit hebben tijdens het schakelen, remmen en koppelen.

De meeste sportieve rijders kiezen voor een integraalhelm omdat deze helmen vaak zijn ontwikkeld op een wat meer vooroven gebogen houding. Voor rijders die ook het circuit op willen is het belangrijk dat een helm is voorzien van een dubbel D-sluiting. Deze sluiting is het meest veilig en kan niet zomaar losraken tijdens een valpartij.

Bij het kiezen van een helm is het belangrijk dat deze lekker zit, maar ook goed aansluit. Het is verstandig om een helm altijd vooraf te passen bij een motorzaak en om eventueel hulp te vragen aan een winkelmedewerker. Zij kunnen je assisteren met het maken van de juiste keuze.


Tour outfit

Een touroutfit is de meest veelzijdige motoroutfit die er is en dus ook erg geschikt voor de meeste motorrijders. Belangrijke eigenschappen van een touroutfit zijn functionaliteit en veelzijdigheid. Een touroutfit is zeer geschikt om te gebruiken in verschillende weersomstandigheden en is vaak waterdicht. Tourkleding wordt gemaakt van verschillende materialen zoals bijvoorbeeld textiel of Goretex.

Tourjassen hebben over het algemeen een wat langere pasvorm en een universele uitstraling. Daarnaast zijn tourjassen vaak voorzien van meerdere ventilatieritsen, dit zorgt ervoor dat je de jas met verschillende temperaturen kan dragen.

Tourbroeken hebben over het algemeen dezelfde eigenschappen als tourjassen. In de meeste gevallen kan een tourbroek over de gewone broek worden gedragen. Veel mensen die woon- werk verkeer rijden, dragen een touroutfit.

Er zijn verschillende soorten laarzen en handschoenen die passen bij een touroutfit. Voor het kiezen van de juiste laarzen en handschoenen is het verstandig om te kijken naar het seizoen waarin je het meeste wil gaan rijden.

Veel rijders met een touroutfit kiezen voor een systeemhelm. Een systeemhelm is een praktische helm waarbij het kin stuk omhoog geklapt kan worden. Dit zorgt voor meer overzicht bij het rijden met lagere snelheden en maakt het communiceren met andere rijders gemakkelijker.


Casual outfit

Een casual outfit wordt vaak gedragen door motorrijders die hun kleding de hele dag door dragen. Persoonlijk draag ik ook casual motorkleding als ik ga toeren met vrienden en onderweg nog even op het terras wil gaan zitten. Belangrijke eigenschappen van een casual outfit is dat deze comfortabel zit en onopvallend is.

Casual jassen zijn over het algemeen wat korter dan tourjassen en hebben een pasvorm die past bij een rechte of licht voorovergebogen zithouding. Tegenwoordig bestaan er ook speciale “hoodies” dit zijn truien waarin speciale kevlar voering in is verwerkt. Motorhoodies zien er uit als normale trui en zijn dus erg onopvallend.

Motorjeans hebben de laatste jaren een grote opmars gemaakt en zijn de ideale broeken voor een casual outfit. Motorjeans zijn over het algemeen voorzien van protectoren op de heup en knieën, daarnaast zijn ze vaak van een speciale slijtvaste voering. De meeste motorjeans zien eruit als een normale spijkerbroek en kunnen dus ook de hele dag door gedragen worden.

Bij een casual outfit wordt meestal de keuze gemaakt om een wat sportievere handschoen te dragen. Deze zijn over het algemeen wat dunner dan tourhandschoenen en passen beter bij de rest van de outfit. Bij een casual outfit wordt vaak de keuze gemaakt om motorsneakers te dragen. Dit zijn schoenen die eruit zien als sneakers maar slijtvaster zijn en meer veiligheid bieden dan gewone schoenen.

De meeste casual rijders kiezen voor een integraalhelm, maar andere helmen zoals een systeemhelm passen ook prima bij een casual outfit. Bij het kiezen van een helm is het belangrijk dat deze lekker zit, maar ook goed aansluit. Het is verstandig om een helm altijd vooraf te passen bij een motorzaak en om eventueel hulp te vragen aan een winkelmedewerker. Zij kunnen je assisteren met het maken van de juiste keuze.

Veiligheid is een van de belangrijkste eigenschappen als het gaat om motorkleding. Het is daarom altijd aan te raden om motorkleding in een winkel te passen en om eventueel advies te vragen zodat jij er zeker van bent dat jij de juiste kleding koopt.

Op zoek naar nieuwe motorkleding? Neem eens kijkje op FC Moto of op Chromeburner. Maak je gebruik van een van deze links, dan ontvangen wij een kleine commissie. Dit geld gebruiken wij om de website te onderhouden en te voorzien van nieuwe content.