Motortop.nl
Alles over motoren!

Welke motor past bij mij?

Veel beginnende motorrijders stellen zichzelf de vraag: “welke motor past bij mij?”. Waarschijnlijk heb je voordat je je rijbewijs hebt gehaald wel eens gekeken wat er allemaal op de markt is. In dit artikel behandelen we hoe jij erachter komt welk type motor het beste bij jou past.

Waarom motorrijden

Voordat je gaat kiezen welk type motor je graag wil hebben is het belangrijk dat je jezelf de vraag stelt waarom je gaat motorrijden en waarvoor je de motor gaat gebruiken.

Ben je bijvoorbeeld van plan om langere tochten door de bergen af te leggen, of ga je liever het circuit op om je rondetijden te verbeteren? Of wil je de file vermijden door op de motor naar je werk te gaan? Per situatie is er wel een type motor die het beste aansluit bij het doel waarvoor je de motor koopt. Een tourmotor is bijvoorbeeld minder geschikt voor het rijden op een circuit dan een supersport, een supersport is andersom weer minder geschikt voor woon-werk verkeer of het rijden van langere afstanden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de motor wil gaan gebruiken voor een combinatie van meerdere situaties. Je dient voor jezelf dan de keuze te maken van de eigenschappen die je belangrijk vindt aan een motor en welke eigenschappen je minder belangrijk vindt.

De looks

Hoewel het uiterlijk van de motorfiets voor veel mensen een belangrijke keuze is tijdens het uitzoeken van een motor is dit niet altijd even verstandig. Als je van plan bent om dagelijks veel kilometers te rijden is het verstandig om eerst te kijken naar comfort en dan pas te gaan kijken naar uiterlijk. Je hebt namelijk meer plezier van je nieuwe motor als hij aansluit op je wensen.

Verschillende typen motoren

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe motor kom je verschillende typen motoren tegen. Ieder type motor heeft zijn eigen eigenschappen, zoals bijvoorbeeld de zithouding. Hieronder lees je welke type motoren er bestaan en wat de eigenschappen per type zijn.

All Road

All Road motoren zijn zoals de naam al doet vermoeden, motoren die zeer geschikt zijn voor multifunctioneel gebruik. Een All Road motor is een motor met hoge zitpositie en een breed stuur, waardoor een aangename zithouding ontstaat en de motor zeer geschikt is voor het afleggen van langere afstanden.

All Road motoren zijn geschikt voor zowel verharde- als gedeeltelijk onverharde wegen en beschikken daarnaast vaak over de mogelijk tot het meenemen van extra bagage. Dit maakt dat All Road motoren ook zeer geschikt zijn om te gebruiken tijdens motorvakanties.  

Naked

Naked motoren zijn afgeleid van sportieve motoren maar beschikken niet over de kuipdelen die sport motoren hebben. Bij naked motoren is een groot deel van de techniek zichtbaar en kan je gemakkelijk bij diverse onderdelen komen.

Naked motoren hebben over het algemeen een wat hoger stuur, dit resulteert in een comfortabele zithouding. Een nadeel van naked motoren is dat je, door het ontbreken van de kuipdelen, minder goed beschermt bent tegen de elementen en eerder last hebt van de wind. Doordat naked motoren (bijna) geen kuipdelen hebben zijn ze over het algemeen ook wat lichter en wendbaarder.

Sport

Sportmotoren zijn gemaakt voor de sportieve rijder die graag op hoge snelheid rijdt en zijn door het zenuwachtige karakter minder geschikt voor het rijden op lage snelheid. Op dit type motor heb je een voorovergebogen zithouding waarbij je veel op je polsen leunt, dit maakt dat de motor als erg oncomfortabel wordt ervaren in verhouding tot andere type motoren.

Vind je een comfortabel zithouding wel belangrijk en wil je toch een sportieve motor? Dan is een sporttour motor misschien wat voor jou.

Sporttour

Sporttour motoren zijn zoals de naam al doet vermoeden een combinatie van sport- en tourmotoren waarbij er een combinatie wordt gemaakt van een comfortabele zithouding met een krachtig motorblok.

De comfortabele zithouding zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van je rug of polsen en de krachtige motor zorgt voor veel koppel zodat je alsnog erg sportief kan rijden.

Tour

Een tourmotor is zeer geschikt voor het rijden van lange afstanden, waarbij een hoge mate van comfort gegarandeerd wordt. Daarnaast beschikken tourmotoren over diverse opties op het gebied van bagagemogelijkheden waardoor een tourmotor zeer geschikt is voor een motorvakantie. Tourmotoren zijn vaak voorzien van een hoog windscherm waardoor je uit de wind zit en beschermt bent tegen de elementen.

Cruiser

Een cruiser is van oorsprong een mix van een chopper en een custom motor, waarbij de toureigenschappen van de motor centraal staan. Cruisers hebben van oorsprong een stoere uitstraling waar je met een ontspannen zithouding op zit, cruisers zijn zeer geschikt voor het afleggen van langere afstanden. Cruisers zijn wat minder geschikt voor bochtenwerk en een sportieve rijstijl.

Chopper

Een chopper is een motorfiets die zodanig is aangepast, dat er een langere wielbasis ontstaat. Bij chopper motoren worden zo veel mogelijk “overbodige” onderdelen verwijderd en worden op maat gemaakte onderdelen zoals spatborden toegevoegd.

Motorscooter

Een motorscooter wordt gezien als ideale motor voor in de stad of voor het afleggen van kortere afstanden woon-werkverkeer.

Een motorscooter is een praktische motor omdat er bagageruimte onder het zadel zit waar je bijvoorbeeld je helm kan opbergen, daarnaast heeft een motorscooter een comfortabele zithouding. Veel motorscooters zijn voorzien van een windscherm waardoor je goed beschermt bent tegen de wind.

Weet je welk type het moet worden?

Zodra je voor jezelf hebt besloten welk type motor het moet worden, kan je het verschillende aanbod binnen je budget gaan vergelijken en eventueel een paar proefritten inplannen.