Motortop.nl
Alles over motoren!

Het winterklaar maken van je motor

De winter komt eraan, het motorseizoen loopt ten einde en je hebt voor jezelf besloten om jouw motor in de winterstalling te parkeren. Het is tijd om je motor nog een keer wat liefde te geven en hem winter klaar te maken. In dit artikel behandelen we een aantal tips waarmee jij je motor winterklaar maakt.

Bepaal waar je motor gaat staan

Als eerste is het belangrijk om te bepalen waar jij je motor de komende tijd gaat stallen. Bezit je een garage, tuinhuis of schuur waar je hem kan neerzetten of parkeer je hem in de woonkamer?

Je kan je motor ook onder een afdak of in de tuin parkeren maar dan is je motor wel overgelaten aan de elementen. Als je dit een geen prettig idee vindt en binnen geen plek hebt, dan is een externe stalling wellicht een goed idee. Veel motorzaken bieden (tegen betaling) de optie aan dat zij je motor voor jou warm en droog stallen. Informeer bijvoorbeeld eens bij de dealer bij jou in de buurt voor de mogelijkheden.

Aftanken

Om te voorkomen dat je brandstoftank gaat oxideren is het belangrijk om je motor helemaal af te tanken voordat je hem stalt. Teveel lucht in de tank kan er voor zorgen dat de binnenkant van je tank gaat oxideren. Tank bij voorkeur een premium benzine zoals E5. Andere brandstoffen zoals E10 bevatten veel ethanol en dat wil je liever niet te lang in je benzinetank hebben.

Koop daarnaast een flesje Forte Moto Power II, deze gooi je tijdens de laatste tankbeurt in de tank. Forte Moto Power II heeft als werking dat het beschermt tegen de vorming van teer, vernis en hars. Ook beschermt het de carburateurs tegen bevriezing.

Schoonmaken

Na de laatste tankbeurt is het verstandig om je motor nog één laatste keer te wassen. Vuil en eventueel pekel kan er voor zorgen dat je motorfiets corrodeert terwijl hij in de stalling staat. Daarnaast is dit de uitgelezen kans om alles nog even na te kijken. Let er op dat je alle verchroomde onderdelen (en ook de voorpoten) goed schoonmaakt. Als hier vuil op blijft zitten dan kan dit leiden tot corrosie.

Beschermen

Na het wassen is het tijd om je motor te voorzien van een beschermlaag. Pak een bus siliconenspray en spuit je motor helemaal in. Siliconenspray zorgt voor een beschermlaagje over je motor waardoor vocht geen enkele kans krijgt om te hechten. Let er wel op dat je geen siliconenspray aanbrengt op je banden en remschijven. Anders worden zijn je banden erg glad tijdens de eerste rit van het nieuwe seizoen.

Naast de beschermlaag van siliconenspray is het verstandig om een motorhoes te stallen. Een motorhoes beschermt de motor tegen stof en vuil wat op en in de motor kan komen. Staat de motor op een plek waar veel mensen langlopen? Dan is het verstandig om een extra deken over de motor te leggen die de motorfiets beschermt tegen eventuele krassen die per ongeluk ontstaan doordat iemand er tegenaan stoot.

De accu

Zoals velen wellicht al weten, loopt een accu langzaam leeg als deze niet gebruikt wordt. Het is daarom verstandig om de accu van je motorfiets aan een druppellader te leggen. Staat je motorfiets buiten of in een onverwarmde schuur? Dan is het verstandig om de accu uit je motor te halen en binnen aan een druppellader te leggen. Koude temperaturen kunnen namelijk de levensduur van een accu negatief beïnvloeden. Let op dat je gebruikt maakt van een acculader die veilig is en geen kortsluiting kan veroorzaken!

Klaar voor de winterslaap

Je motorfiets is nu helemaal klaar voor zijn winterslaap en het is tijd om de hoes over de motor te trekken. Tot volgend jaar!

Bonustip: probeer je motor op een middenbok of paddockstands te parkeren, zo zorg je ervoor dat je banden niet continu op één plek worden belast.