Motortop.nl
Alles over motoren!

5 Tips voor het rijden in de herfst

De herfst een van de mooiste seizoenen van het jaar en is een fantastische tijd voor motorrijders. Er is geen betere manier om de schoonheid van de natuur te bewonderen dan tijdens een tochtje op de motor. Veel rijders plannen daarom nog een mooie tocht in voordat ze hun motorfiets parkeren en stallen voor de winter. Hoewel de omstandigheden bijna sprookjesachtig lijken, brengt de herfst ook veel risico's met zich mee. In dit artikel behandelen we 5 tips die ervoor zorgen dat jij beter voorbereid op pad gaat en veiliger geniet van het rijden in de herfst.

Tip 1: Ga voorbereid op pad

Het lijkt misschien wat voor de hand liggend, maar niks is vervelender dan pech onderweg. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Zeker in de herfst kan het weer verraderlijk zijn en in enkele minuten omslaan. Daarom is het belangrijk om voor vertrek de weersvoorspelling in de gaten te houden en je goed aan te kleden. Het is beter om je regenpak mee te nemen maar hem niet nodig te hebben dan hem wel nodig te hebben maar hem thuis te hebben gelaten.

Tip 2: Let op de ondergrond

In de herfst is het wegdek vaker nat en liggen er vaker dingen op de weg. Takken, zand en bladeren waaien vaker op de weg en kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen, het is daarom extra belangrijk om goed op te letten. Zeker in bochten kan een nat wegdek in combinaties met blaadjes op de weg leiden tot een flinke schuiver. Ook zijn witte vlakken, teerstrepen en putdeksels extra gevaarlijk in de herfst, je banden hierop minder grip en ze zijn in de herfst vaker glad. Probeer deze dan ook te vermijden en maak geen overhaaste bewegingen in natte omstandigheden.

Tip 3: Controleer je motorfiets

Het is in de herfst extra belangrijk om je motorfiets te controleren voor vertrek. Met de laagstaande zon en de korter wordende dagen zien automobilisten je sneller over het hoofd, zorg er daarom voor dat je goed zichtbaar bent en over goede remmen beschikt zodat je veilig kan uitwijken in gevaarlijke situaties. Test daarom altijd je verlichting, richtingaanwijzers en remmen voordat je van huis vertrekt. Controleer hierbij ook de kabels om er zeker van te zijn dat deze niet versleten of gerafeld zijn. Controleer voor vertrek ook altijd het profiel van de banden en de staat van de ketting of aandrijving. Op deze manier signaleer je mankementen op tijd en kom je later niet voor onverwachte reparaties te staan.

Tip 4: Koude banden

Bij het koudere weer buiten is het lastiger om je banden om temperatuur te krijgen, koude banden zijn harder en hebben over het algemeen minder grip. Met name voor rijders met sportieve banden onder hun motor kan de herfst een gevaarlijk seizoen zijn. Het is daarom belangrijk om je rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden en om eventueel je bandenkeuze hierop af te stemmen. Tourbanden bieden bijvoorbeeld veel meer grip bij lage temperaturen en zijn dus wellicht een betere keuze voor in het najaar.

Tip 5: Let op de wind

De herfst kan heel mooi zijn maar brengt ook stormen met zich mee en rijden met harde windstoten kan erg gevaarlijk zijn. Probeer het motorrijden tijdens gevaarlijke weersituaties zoveel mogelijk te vermijden. Het belangrijk om je rijstijl aan te passen aan het weer, op stormachtige dagen krijg je te maken met windstoten en kan het zo zijn dat je ineens met stevige zijwind te maken krijgt. Met name bij het passeren van vrachtwagens en bussen krijg je hier al snel last van. Positioneer je zo op de weg dat je op een veilige afstand bent van andere weggebruikers of obstakels. Daarnaast is het belangrijk dat je gas blijft geven en een trekkende motor houdt. Een trekkende motor houdt zichzelf rechtop en zorgt ervoor dat jij in controle blijft. Schakel bijvoorbeeld een versnelling terug om voldoende trekkracht te houden.