Motortop.nl
Alles over motoren!

Veilig filerijden op de motor

Er bestaan veel onduidelijkheden over wat je wel en niet mag doen als motorrijder als het gaat over filerijden. In dit artikel behandelen we 6 tips die jij kan gebruiken om op een veilige manier door de file te rijden.

Wanneer mag je filerijden?

In Nederland is het gedoogd om als motorrijder door een file heen te rijden, echter zijn hier wel een aantal regels aan verbonden. Zo mag je alleen door een file heen rijden als de auto’s in een file minder dan 40 km per uur rijden. Als motorrijder mag je met maximaal 10 km verschil door de file heen rijden. dit houdt in dat als de file 30 km per uur rijdt je maximaal 40 km per uur mag rijden.

staat de file helemaal stil? Dan mag je met een maximale snelheid van 10 km per uur door de file heenrijden. Zodra de file weer op gang komt en de auto’s harder dan 40 km per uur gaan rijden mag je niet meer filerijden en dien je als motorrijder weer op de rijbaan verder te rijden.

Tijdens het filerijden rij je als motorrijder tussen de twee meest linker rijstroken. Bij een weg met slechts twee rijstroken rij je door het midden van de rijstroken heen.

6 Tips voor filerijden

1. Kijk vooruit

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips maar het is ontzettend belangrijk dat je goed vooruit blijft kijken. Automobilisten wisselen in files regelmatig van rijbanen omdat ze denken op deze manier sneller uit de file te zijn, voor ons als motorrijders is dit erg gevaarlijk. Het is daarom erg belangrijk om ver vooruit te kijken en eventuele gaten in de file op te merken, automobilisten kunnen namelijk zomaar van baan wisselen om het gat op te vullen.

2. Hou je hand/voet op de rem

Zorg er voor dat je klaar bent om snel in te kunnen grijpen, het kan zomaar zijn dat de automobilist voor je van baan wisselt zonder dat hij heeft gezien dat jij tussen de file door rijdt. Wees daarom extra alert en zorg ervoor dat jij snel kan reageren.

3. Hou ruimte met je voorganger

Het kan zomaar zo zijn dat jij tijdens het filerijder een andere motorrijder tegenkomt. Hou voldoende afstand met je voorganger, op deze manier hou je meer overzicht en ben je ook beter zichtbaar voor het andere verkeer.

4. Rijd in een lagere versnelling

Het is veiliger om in een wat lagere versnelling (en met een wat hoger toerental) door de file heen te rijden. De motor zal in dit geval namelijk  automatisch afremmen op het moment dat jij het gas loslaat.

5. Ruimte maken is niet verplicht

Automobilisten zijn niet verplicht om ruimte te maken voor jou als motorrijder. Wees je hiervan bewust en word niet boos als iemand jouw gedeeltelijk blokkeert. In veel gevallen gaan automobilisten vanzelf aan de kant als jij tot stilstand komt naast zijn auto.

6. Niet overal is filerijden toegestaan

Niet in alle landen is het toegestaan om tussen de file door te rijden. Ga je met de motor naar het buitenland? Zoek dan van te voren uit of je tussen een file door mag rijden. In Duitsland is het bijvoorbeeld niet toegestaan om door een file heen te rijden.