Motortop.nl
Alles over motoren!

How To: Motorolie verversen

Ververs zelf je motorolie met behulp van deze 6 stappen! 

Motorolie is het bloed van je motorfiets en stroomt door het hart van je motor. De levensduur en kwaliteit van je motor wordt grotendeels bepaald door de olie. Het is daarom enorm belangrijk om je motorolie regelmatig te controleren en tijdig te verversen. In dit artikel leggen wij je uit hoe jij zelfstandig je olie kan verversen.

Wanneer olie verversen? 

Voordat we beginnen is het belangrijk om te weten wanneer olie ververst moet worden en welke functies motorolie heeft. Het is raadzaam om motorolie ieder jaar of om de 6000 kilometer te verversen. Veel mensen denken dat olie voor altijd goed blijft maar niets is minder waar. Na verloop van tijd verliest olie namelijk zijn functies.

Online zijn verschillende meningen te vinden over de levensduur van motorolie en om de hoeveel kilometer deze ververst moet worden. Twijfel je hierover? Kijk dan in de handleiding van je motorfiets, hierin staat omschreven welke motorolie geschikt is voor jouw motorfiets en om de hoeveel kilometer deze ververst dient te worden. Ook kan je Deze Tool gebruiken om te bepalen welke motorolie geschikt is voor jouw motor. 

Motorolie heeft de volgende functies: 

1. Het koelen van de motor: Het verbrandingsproces in je motor zorgt voor wrijving en voor warmte, deze warmte wordt grotendeels door de olie in je motorblok opgenomen en vervolgens afgevoerd naar het carter. Hier wordt de warmte afgestaan aan de buitenlucht en je motorblok gekoeld.

2. Het smeren van de motor: Olie zorgt ervoor dat verschillende draaiende en bewegende delen in het motorblok gesmeerd blijven. Dit is van essentieel belang om de levensduur van je motorblok te verlengen, olie vormt namelijk een beschermlaagje tussen de bewegende delen en draagt daarmee bij aan een optimale motorprestatie.

3. Het reinigen van de motor: Olie heeft een reinigende werking en zorgt ervoor dat vuil en metaaldeeltjes die tijdens het verbrandingsproces ontstaan worden meegenomen uit het motorblok. Deze deeltjes blijven achter in het oliefilter en olie voorkomt zo dat er schade aan het motorblok ontstaat.

4. Het beschermen van de motor: Olie zorgt ervoor dat onderdelen onnodig snel slijten, daarnaast beschermt olie het motorblok tegen roest en corrosie.

Nu we weten welke functies motorolie heeft en wanneer we onze olie moeten verversen kunnen we beginnen met het uitleggen hoe je dit het beste kan doen:

Stap 1: Bepaal welke olie in jouw motorfiets gaat. Het spreekt misschien voor zich maar het is erg belangrijk om de juiste olie te gebruiken, motorolie met een verkeerde viscositeit zorgt er namelijk voor dat jij niet de optimale prestaties uit jouw motor kan halen. Het bepalen van de juiste motorolie kan je doen door in de handleiding van jouw motor te kijken of door deze tool te gebruiken. Koop ook altijd een nieuw oliefilter op het moment dat jij je olie gaat verversen. Deze zit namelijk vol met oude resten en schone motorolie verliest sneller zijn zuiverheid op het moment dat het oude filter niet wordt vervangen.

Stap 2: Zorg dat je de motor warm hebt laten lopen voordat je begint. Warme motorolie is vloeibaarder en zal dus makkelijker uit je motorblok lopen. Zorg voor een opvangbak en bedek de vloer met een stuk papier of karton om eventuele spetters op te vangen.

Stap 3: Nu je er helemaal klaar voor bent kan je beginnen met het losschroeven van de aftapplug. Deze kan je vinden aan de onderkant van het motorblok. Let op! Draai de plug voorzichtig los om te voorkomen dat je warme olie over je handen heen krijgt. Draai vervolgens de vuldop los zodat er lucht bij kan komen, op deze manier stroomt het laatste restje olie ook uit het motorblok.

Tip: Controleer eerst of je de vuldop los kan draaien voordat je alle olie uit je motor laat lopen, anders kan je de motor later niet bijvullen!

Stap 4: Nu alle olie uit het motorblok is kan je beginnen met het vervangen van het oliefilter. Het oliefilter kan je vinden aan de voorkant van het motorblok en kan zowel aan de buitenkant zitten als binnen in het motorblok achter de carterdeksel. Draai het filter of de carterdeksel los en verwijder het oude filter.

Pak vervolgens je nieuwe oliefilter en smeer de rubberen ring op het filter in met wat verse motorolie, dit laagje olie zorgt voor een betere afdichting en voorkomt dat de ring uitdroogt. Draai het filter vervolgens met de hand!  vast. Hierna monteer je in dien van toepassing het carterdeksel en draai je de aftapplug weer vast. Zorg ervoor dat je de koperen ring die om de plug zit vervangt voordat je de plug weer monteert.

Stap 5: Vul je motorblok nu bij met de nieuwe olie, in de handleiding van je motor kan je vinden hoeveel olie er in je motorblok gaat. Giet de nieuwe olie met behulp van een trechter in het motorblok. Hou er rekening mee dat het oliefilter ook olie opneemt en dat je voldoende olie in het blok doet.

Stap 6: Plaats de vuldop terug en maak het motorblok schoon. Olie die op het motorblok verbrandt kan namelijk zorgen voor nare vlekken. Laat het motorblok vervolgens even draaien, zet de motor uit en controleer na circa 30 seconden met behulp van het glazen ruitje of er voldoende olie in het motorblok zit.

Je bent nu helemaal klaar en je motorfiets kan er weer tegenaan!