Motortop.nl
Alles over motoren!

Het wassen van je motorfiets

Niets is leuker dan het rijden op een glimmende motor, helaas worden motoren al snel vies tijdens het rijden. Het wassen en poetsen van je motor is voor de meeste rijders een rustgevende klus en een belangrijk onderdeel van het motorrijden. In dit artikel behandelen we hoe jij je motor weer laat glimmen alsof hij net uit de showroom komt!

Het wassen van je motorfiets is iets wat de meeste rijders meerdere keren per jaar doen. Persoonlijk was ik mijn motor maandelijks en soms zelfs vaker, want zeg nou zelf er gaat niets boven een glimmende motorfiets.

Afspoelen

Begin je wasbeurt met het afspoelen van je motorfiets, in dit stadium spoel je het grove zand en andere viezigheid van je motor. Let er op dat je voldoende afstand houdt als je een hogedrukspuit gebruikt, je wil natuurlijk niet dat je kappen beschadigd raken. Denk er ook aan dat je geen water rechtstreeks in je uitlaat spuit. Koop eventueel een speciale plug ter bescherming.

Pak een sopje

Na het afspoelen van je motorfiets is het tijd om een sopje te maken. De meesten kiezen ervoor om autoshampoo te gebruiken maar ander huishoudelijke schoonmaakmiddelen kunnen ook gebruikt worden. Gebruik voor het wassen van je motor een spons of een washandschoen. Werk van boven naar beneden en spoel je handschoen of spons tussentijds goed uit. Doe je dit niet dan heb je de kans dat zandresten voor krassen in de lak zorgen. Zodra je de hele motorfiets grondig hebt gewassen is het tijd om alle zeepresten weg te spoelen met de tuinslang.

Velgen reinigen

Het goed schoon krijgen van de velgen is een van de lastigste onderdelen. Straatvuil, remstof en kettingvet zijn soms lastig te verwijderen met enkel een sopje. Wasbenzine blijkt een echt wondermiddel te zijn voor het reinigen van je velgen. Breng een beetje wasbenzine aan op een oude poetsdoek, ga hiermee langs je velgen en je zult zien dat je velgen eenvoudig schoon worden. Spoel vervolgens je velgen af met koud water om eventuele resten te verwijderen

Afdrogen

Na het wassen is het tijd om je motor helemaal af te drogen, het is natuurlijk zonde als je net gewassen motorfiets opdroogt met druppels op de kappen of tank. Deze druppels ontstaan door kalkresten die in het water afblijven. Gebruik bij het afdrogen van je motorfiets bij voorkeur een microvezel doek, deze kunnen veel water opnemen en zijn erg zacht waardoor ze geen krassen of beschadigingen veroorzaken. Een ander voordeel van een microvezeldoek is dat deze ook eventueel achtergebleven vuilresten opneemt.

Poetsen

Na het wassen van je motor kan je beginnen met poetsen, hiervoor kan je bijvoorbeeld Turtlewax of multiwax in combinatie met een microvezeldoek gebruiken. 

Na het wassen van mijn motorfiets smeer ik zelf ook altijd even de ketting, hoe je dit doet lees je in dit artikel.