Hoe werkt een motorfiets met injectie
Injectiemotoren zijn steeds populairder en tegenwoordig worden bijna alle nieuwe motorfietsen uitgerust met een injectiesysteem. Op oudere motorfietsen vind je vaak nog een carburateur, hoe deze werkt lees je hier.
Wat is een injectiemotor?
Een injector is een verbrandingsmotor waarbij de brandstof doormiddel van inspuiting rechtstreeks in de verbrandingskamer terecht komt. Een injectiemotor een lager brandstofverbruik heeft dan een motor met een carburateur. Dit komt omdat de brandstof bij een carburateur in de luchtstroom wordt ingespoten en niet rechtstreeks in de verbrandingsmotor terecht komt.
Hoe werkt een injectiemotor?
Een injectiemotor maakt gebruik van verschillende sensoren, met behulp van deze sensoren wordt door de ECU van je motorfiets bepaalt hoeveel brandstof er in de verbrandingsmotor moet worden “geïnjecteerd”. Door de beschikbare luchthoeveelheid te berekenen bepaalt de ECU de juiste hoeveelheid brandstof voor je motorfiets.
De voordelen van een injectiemotor
Ten opzichte van een carburateur heeft een injectiesysteem een aantal voordelen. Het eerste voordeel van een injectiesysteem is de hoge mate van precisie; door gebruik te maken van vooraf ingestelde waarden en de verschillende sensoren krijgt je motorfiets altijd de juiste hoeveelheid brandstof. Dit is onder andere bevorderlijk voor de gasreactie van je motor.
Een tweede voordeel is natuurlijk dat je geen last meer hebt van verstopte sproeiers. Iedere eigenaar van een motor met een carburateur heeft er wel eens last van gehad, verstopte sproeiers. Het voordeel van een injectiemotor is dat je geen last meer hebt van verstopte sproeiers en je vrije zondagmiddag hier dus ook niet aan hoeft te besteden.
Het derde voordeel van een injectiemotor is dat je nooit meer een choke nodig hebt. Omdat een injectiemotor werkt op basis van sensoren registreert de ECU het wanneer een motor koud is en zorgt automatisch voor een rijker benzinemengsel waardoor je motorfiets ook bij koude temperaturen gemakkelijk start. Daarnaast past de ECU de ingespoten brandstofhoeveelheid ook automatisch aan zodra je in zuurstof arme lucht terecht komt. Als je in de bergen rijdt kan dit erg handig zijn.
Nadelen injectiemotor
Omdat een injectiemotor gebruik maakt van verschillende sensoren wordt deze als een stuk complexer beschouwd. Op het moment dat een van de sensoren defect is of stoort zal dit invloed hebben op de prestaties van je motorfiets. De gemiddelde motorrijder heeft thuis niet de apparatuur liggen om het systeem uit te lezen en is bij problemen al snel aangewezen op de hulp van een expert.