Motortop.nl
Alles over motoren!

Hoe werkt een quickshifter?

Een quickshifter is een systeem dat het mogelijk maakt om op je motorfiets te schakelen zonder dat je gebruik hoeft te maken van je koppeling of je gas hoeft dicht te draaien. Tegenwoordig zie je dat steeds meer fabrikanten een quickshifter als optie op een nieuwe motor aanbieden. In dit artikel leggen wij je uit hoe een quickshifter nou precies werkt en wat een quickshifter doet.

Wat is een quickshifter?

Een quickshifter is zoals in de inleiding al staat vermeld een systeem of techniek die het mogelijk maakt om te schakelen zonder dat je de koppelingshendel hoeft te gebruiken. Oorspronkelijk is de quickshifter ontworpen voor gebruik op het circuit, de plek waar jij het uiterste uit je motor haalt. Eigenlijk is een quickshifter totaal overbodig wanneer je enkel op de openbare weg rijdt maar toch kiezen steeds meer motorrijders voor een quickshifter op hun motor.

Hoe werkt een quickshifter?

Waar je normaalgesproken je koppelingshendel inknijpt en het gas loslaat tijdens het schakelen gaat dit met een quickshifter net even wat anders. Een quickshifter is voorzien van een sensor welke waarneemt wanneer het schakelpedaal wordt gebruikt. Zodra jij schakelt stuurt de quickshifter een signaal naar de ecu van je motorfiets, welke vervolgens de ontsteking kort onderbreekt zodat de tandwielen in de versnellingsbak kort worden ontlast. Op het moment dat de tandwielen ontlast zijn kunnen deze zich verplaatsen en schakelt je motor naar een andere versnelling. Dit alles gebeurt in minder dan een seconde, je merkt tijdens het rijden dus helemaal niets van het tijdelijke vermogensverlies.

Wat is een blipper?

Als het over quickshifters gaat spreekt men al snel over “blippers”. Een blipper is een vergelijkbare techniek met één belangrijk verschil. Een blipper maakt het namelijk mogelijk om zowel op- als neer te schakelen zonder het gebruik van je koppeling, een quickshifter kan alleen maar gebruikt worden voor het opschakelen zonder koppeling.

Omdat je bij het terugschakelen te maken krijgt met de remwerking van je motor blijven de tandwielen onder druk staan en kan je met een quickshifter niet terugschakelen. Een blipper zorgt ervoor dat er tijdens het terugschakelen een klein beetje gas wordt gegeven zodat de druk die op de tandwielen staat kort wordt opgeheven. Op dit moment schakelt je motor een versnelling terug zonder dat er schade aan je tandwielen ontstaat.

Het voordeel van een quickshifter

Het voordeel van een quickshifter is dat je tijdens het rijden niet meer hoeft na te denken over het gebruik van je koppeling en zonder gas te minderen kan schakelen. Op deze manier kan jij je volledig focussen op het rijden van zo snel mogelijke rondetijden terwijl je quickshifter zorgt voor perfecte schakelacties.

De nadelen van een quickshifter

Er wordt regelmatig gezegd dat een quickshifter schadelijk zou zijn voor je motor of versnellingsbak. Gelukkig zijn deze theorieën ontkracht en is bewezen dat een correct afgestelde quickshifter geen schades veroorzaakt. Sommige motorrijders geven wel aan dat ze “lui” worden van het rijden met een quickshifter en wel eens vergeten dat ze zelf moeten schakelen als ze rijden op een motor zonder quickshifter.